25.8.2014

Jak zatopit v krbu

I když se může zdát, že škrtnout sirkou a zapálit krb je hračka, může nás krb někdy pěkně potrápit. Podpal shoří, ale dřevo neprohoří? Je dřevo spálené, ale očekávaný výsledek vyhřátého pokoje se nedostavil? Vše totiž záleží na prvním roztopení. Proto si dnes řekneme, jak zatopit v krbu, aby oheň rychle vzplál a my měli v interiéru příjemné teplo.

Jak správně topit v krbu?

Jak správně topit v krbu? Odpověď je jednoduchá - pro kvalitní podpal potřebuje dobré vyschlé dřevo a přívod vzduchu. Jestli máte v topeništi nedostatek kyslíku zjistíte jednoduše – v kouři vznikají škodlivé látky a saze, které vám zanášejí komín i topeniště. U správně postaveného krbu i krbových kamen je počítáno s primárním i sekundárním přívodem vzduchu a správně nadimenzovaným komínem, proto se o množství vzduchu v topeništi téměř nemusíte starat. Ale nebudeme předbíhat.

Pokud připravujete podpal, jako první otevřete přívody vzduchu na maximum. Základ ohně vytvořte z velkých polen (ne z kulatiny), střed můžete vyplnit tradičně novinovým papírem (který ale může zapříčinit špinění skla) nebo dnes často používanými eko podpalovači (možnost nákupu podpalovačů na prodejně). Další část tvoří drobné třísky, které dobře vzplanou. Nezapomeňte, že dřevo musí být dostatečně proschlé (vlhkost pod 20 %) a v naskládaném podpalu musí být dostatečný prostor pro vzduch.

Po zapálení takto připraveného ohniště zavřeme dvířka a čekáme, až tato první várka vyhoří na žhavé uhlíky. Tyto uhlíky nám vytvoří kvalitní základ pro další přikládání a přitom už je nahřátý komín i samotná kamna. Kombinací měkkého a tvrdého dřeva docílíte stabilní výhřevnosti. Po dalším přiložení a rozhoření plamene nepozapomeňte z důvodu bezpečnosti uzavřít přívod primárního vzduchu a sílu plamene regulujte sekundárním přívodem vzduchu.

Abyste docílili správného spalování po celou dobu, je vhodné při každém přiložení otevřít přívod vzduchu. Pokud se tak nestane, palivo sice může vzplát, ale s daleko nižší účinností.

A jaké palivo tedy použít?

O tom, čím topit, jsme už psali dříve v článku Palivo aneb čím topit. Všeobecně ale platí:

Jako vhodné palivo pro krby a krbová kamna je suché dřevo a brikety (jak ekobrikety z lisovaných pilin, tak z hnědého uhlí – ty ale pro správné spalování potřebují více spodního vzduchu). Při topení se určitě vyhněme domovnímu odpadu, plastům, dřevu s lakem/barvami, černému uhlí či koksu. Tato paliva potřebují pro spalování daleko vyšší teploty, než dřevo a brikety, tzn, že vytvářejí nebezpečné spodiny a daleko větší žár, který kamna poškodí.

Údržba kamen

Aby nám kamna dobře sloužila, neměli bychom podcenit jejich údržbu, která je v celku jednoduchá. V každém případě se řídíme doporučením výrobce a návodem. Dále pravidelně vynášíme popelník, aby se k topeništi dostal dostatek vzduchu (to stačí přibližně jednou týdně). Pravidelně pohledem kontrolujeme vyzdívku – je možné, že se časem na ní objeví drobné prasklinky, což je přirozené. Pokud je ale prasklina větší a kousky šamotu vypadávají, je nezbytná oprava. Z důvodu bezpečnosti nepodceňujeme ani vymetání kamen (např. velká vrstva sazí se může v komínu vznítit). Vymetání se týká především komínu a kouřovodů.

Stále vám krb nebo krbová kamna nechtějí hořet podle vašich představ? Kontaktujte nás, rádi vám poradíme. Chcete podobné tipy a rady dostávat v pravidelně? Využijte našeho newsletteru, a mějte várku čerstvých informací pravidelně ve vaší emailové schránce!

 Chci vědět více