16.6.2014

Palivo aneb čím topit?

Pořídili jste si nový krb a nevíte, čím topit? Od toho jsme tu, abychom vás provedli prvními základy a podělili se s vámi o naše zkušenosti. V předchozích článcích jsme se zabývali například tématem jak postavit krb svépomocí nebo jak vyčistit gril. Dnes je řada na samotném palivu.

Podpal jako základ dobrého ohně

Stále se na podpal asi nejvíce používají klasické noviny, tedy novinový papír s černobílým tiskem a drobné třísky. Ovšem na trhu jsou k dostání i daleko ekologičtější podpalovače, kdy se jedná o špalíčky dřevité vlny napuštěné parafinem. Mezi výhody patří především to, že dlouho hoří, neuvolňují se z něho žádné škodlivé látky a především již nemusíte shánět žádné drobné třísky, protože tento dřevitý smotek zvládne podpálit i menší polena.

Dřevo do krbu

Když už se nám oheň rozhořel, přichází otázka, jaké dřevo do krbu zvolit. Měkké dřevo dobře vzplane a vytváří ideální prostředí pro hoření tvrdých dřevin. Naopak tvrdé sice chytá pomaleji, za to má daleko vyšší výhřevnost. Pokud vás zajímá výhřevnost jednotlivých dřevin, je tady přehledné porovnání.

Ideální dřevo do krbu

Ideální dřevo do krbu má méně než 20 % vlhkosti, což odpovídá přibližně tomu, kdy je na dva roky uskladněno a postupně vysychá. Dřevo s touto vlhkostí je ideální na zátop, proto se při nákupu nezapomeňte zeptat, zda se jedná o čerstvé či vyschlé (i od toho se poté může odvíjet cena).

A co třeba smrkové či jedlové dřevo? Krásně voní a pěkně v kamnech praská. Tyto druhy dřevin obsahují velké množství pryskyřice, díky čemuž rychle hoří, jsou ideální na podpal, ale často také mohou za čmoud a zvýšené množství kouře z komína. Proto doporučujeme dřevo při výběru pořádně prohlédnout a při zvýšeném množství pryskyřice raději zvolit jiné poleno - především, pokud se jedná o o otevřené ohniště, kdy může pryskyřice prskat a létat ven z ohně.

Dřevo do udírny

Mezi nejlepší dřevo do udírny patří bezesporu ovocné dřeviny, jako je švestka, hruška nebo třešeň. I zde platí to, aby byla polena dostatečně proschlá. Pokud zrovna nemáte dřevo z těchto stromů, určitě nic nezkazíte neutrálním bukem, dále je vhodná trnka, hloh či akát. Určitě se při uzení vyhněte dubu, ten by svojí kyselostí mohl maso nemile „ochutit“.

Pokud sháníte palivo do krbu či do udírny anebo máte nějaký dotaz, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vás seznámíme s naší nabídnou a zodpovíme vaše dotazy.

 Chci vědět více