30.4.2014

Stavba krbu svépomocí

Krb je dominantou interiéru. Vytváří atmosféru domova, vyzařuje teplo, je ekologický, pro topení pohotový a efektivní. S výběrem i se stavbou krbu vám může pomoci specializovaná firma anebo si můžete postavit krb sami. Stavba krbu svépomocí jistě láká nejednoho kutila a my vám dnes popíšeme, jak taková realizace probíhá a na co by se nemělo zapomenout.

Co zařídit, než začnete stavět?

Stavba krbu není jen sestava několika desek a krbové vložky. Než začnete se samotnou realizací, je důležité sehnat veškeré doklady ke stavbě. Tím je projekt krbu, aby se správně začlenil do konstrukce domu, dále stavební povolení (u menších staveb postačí ohlášení) a na závěr komín, který musí splňovat parametry podle topného výkonu krbu a jeho následná revizi.

Komín je základ

Stavba krbů se skládá z několika kroků, kterým je potřeba věnovat dostatečnou přípravu. Prvním krokem je výběr vhodného místa a volba typu (modelu) krbu. Umístění je závislé na blízkosti komínu a směr umístění na rozložení celé místnosti. Pokud komín neodpovídá požadavkům na odvod spalin, je nezbytné zajistit jeho úpravu (vložkování nebo vrtání komínu) – kontrola parametrů komínu se nesmí podcenit, jinak hrozí, že komín nebude při kolaudaci schválen. Schválení parametrů pro odvodu spalin a finální revizi komínů zajišťuje certifikované kominictví.

Jak postavit krb

Po veškerém papírování přichází na řadu výběr materiálu a samotná realizace. Jak tedy postavit krb? V dnešní době, kdy má většina domácností perfektně utěsněná okna, je nezbytné zajistit přívod vzduchu přímo do krbové vložky či do obestavby. Zadní stěna krbu je přilepena na zeď (nikdy do této stěny nevrtáme, vznikají tím tepelné mosty!) a stává se z ní nosná zeď krbu. Sílu desky konzultuje s prodejcem a k upevňování použijte vodováhu. Pomocí keramické kominické těsnící šňůry se vyplní prostor mezi redukcí a komínovou tvarovkou. Pokud máme připravenou nosnou stěnu, pokračujeme přípravou místa pro krbovou vložku. Jako stojánek spodní části krbové vložky můžeme použít Ytong (pokud teploty přesáhnou 60 °C, dochází je sprašování Ytongu), jinde se ke stavbě krbu používat nesmí. Školáckou chybou je na obestavění použít sádrokarton, minerální vatu či hliníkovou fólii.

Dále přichází na řadu krbová vložka, která tvoří centrum celého krbu. Na její výběr bychom měli klást velký důraz. Musíme zohlednit její výkon, aby vytápěné prostory nebyly přehřáté nebo naopak studené. Nabízíme široký výběr krbových vložek, od moderních až po tradiční modely, které si můžete prohlédnout v naší prodejně s více než sto vystavenými kusy. Náš odborný personál vám rád poradí s vhodným typem pro váš krb a poskytne vám veškeré potřebné informace.

Získané teplo se dá řídit krbovými ventilátory do dalších prostor domu. Krbovou vložku obložíme obkladovými deskami. Při stavbě je nutné počítat i komínovou klapkou, která bude vycházet na obkladové desce. Na závěr stavby proběhne kolaudace a krb se může poprvé slavnostně zapálit.

Rizika stavby krbu svépomocí

Stavba krbu svépomocí není bez rizika. Při špatném výběru krbové vložky dochází k přehřívání nebo nevyhřívání interiéru – což snižuje pohodlí a zvyšuje náklady na vytápění. Při neodborné instalaci se často volí nekvalitní i zdraví ohrožující materiály a pokud se jedná o samotné provedení, je v některých případech znát, že „krbaři“ chybí léta zkušeností. Neodborná stavba krbu ohrožuje nejen pohodlí vaší rodiny, ale může být také nebezpečná pro život, kdy se zde objevuje riziko požáru a nedostačující odtah komína. Stojí za to riskovat a postavit si krb svépomocí? Nebo se pomocí formuláře obrátíte na profíky a necháte si postavit bezpečný krb, který odpovídá všem technickým parametrům?

Stavba krbů – kutil nebo odborník?

Krb se stává součástí domu stejně jako okna či střecha. Je to dominanta domácnosti, kterou si pořizujete na desítky let, proto by jeho výběr i realizace měli být na vysoké úrovni. Přestože existuje celá řada šikovných domácích kutilů, doporučujeme svým klientům přenechat stavbu krbu odborníkům.

S námi získáte záruku na naše služby, zaručíme vám, že závěrečná kolaudace proběhne v pořádku a následné používání krbu bude bezpečné. Rádi vám zajistíme veškeré dokumenty ke stavbě. Díky našim zkušenostem a znalostem proběhne stavba krbu certifikovaným způsobem a správnou technikou. Jsme odborníci v oboru krbů a kamen, proto nás neváhejte kontaktovat formulářem níže – rádi vám poradíme se správným výběrem krbové vložky, výkonem i dalším zpracováním.

Kam dále

Materiál pro stavbu krbů v našem e-shopu
Informace o kachlových kamnech
Kamnové vložky
Krbové vložky