18.12.2014

Porovnání kamen od kamnáře a ze supermarketu

Možná přemýšlíte nad tím, proč jsou rozdílné ceny v kamnech od kamnáře oproti těm z obchodních domů. A vyplatí se vlastně investovat do kamen, která jinde seženete za pár tisíc? Pojďme se tedy podívat na několik základních ukazatelů, podle kterých bychom se při výběru měli řídit.

Kamna...ale na jak dlouho?

 kamna

Kamna můžete pořídit od 10.000 do 150.000 korun. Proč je ta cenová škála tak rozsáhlá? To je dáno cílovou skupinou, která kamna pořizuje. Ti, kteří chtějí především rychle pořídit kamna, která jim dovolí jejich aktuální finanční možnosti a zvolí nekvalitní materiály, pořídí kamna z velkých obchodních domů, která jim vydrží několik topných sezón a poté budou v takovém stavu, kdy se budou stejně muset vyměnit.

Naopak ti, kteří se pustí zlatou střední cestou a pořídí kamna v cenové hladině 40.000 až 70.000 už chtějí, aby se kamna stala součástí jejich domovů na několik desetiletí. Kamna vybírají ve specializovaných prodejnách, kde ke kamnům získají i porovnání jednotlivých modelů, funkčnosti a především odbornou montáž a poradenství.

A ta nejvyšší cenová kategorie? Ta je pro fajnšmekry, kteří si kromě kvality chtějí pořídit i jedinečný design.

Cena jde ruku v ruce s kvalitou

Abychom nebyli tak přísní, tak i ti, co si pořídí kamna v obchodních domech a supermarketech, získají teplo do svých domovů, a to za minimální pořizovací náklady. Ale tím náklady nekončí. Levná kamna jsou postavena z nekvalitních materiálů, kdy jsou místo pravých kachlů použity „velké dlaždičky“, což má vliv především na akumulování tepla. Pokud v kamnech není propracovaný systém spalování, je nezbytné počítat s vysokými náklady na dřevo a s tím spojené i častější přikládání.

Stačí si připlatit pár tisíc a získáte kvalitu i nižší provozní náklady. Použité materiály jsou na kamnech i krbových vložkách velice rozdílné. Kvalitní šamotové topeniště, pravé pálené kachle, propracované dvojité spalování a odpovídající výkon – to jsou jen částečky mozaiky, která se postará o nízké provozní náklady, příjemné teplo a snadný provoz.

Jakou výhřevnost mají kvalitní kamna oproti levným ze supermarketu?

  1. hodina 3. hodina 6. hodina 12. hodina 18. hodina
 Levná kamna ze supermarketů 130°C 60°C 10°C 0°C 0°C
 Litinová kamna 120°C 160°C 100°C 30°C 0°C
 Kachlová kamna 50°C 140°C 145°C 120°C 60°C

Zdroj: Kolem kamen, 7/2014, str. 6

Tento jednoduchý přehled dokazuje, že se snižující pořizovací cenou klesá komfort a zvyšují se provozní náklady. Levná kamna mají sice rychlý nástup tepla, ale ještě rychleji vychládají. V porovnání s litinovými, která mají po šesti hodinách topení teplotu 100 °C, u kamen ze supermarketu už jen stěží poznáte, že se v nich topilo.

Je jen na vás, jaká krbová kamna si do svého domu pořídíte. Pokud jste ale příznivcem přiměřené ceny a dobré kvality, jistě si kamna vyberete v prodejně Krby kamna Turyna.