24.7.2018

Trendy v krbových kamnech 2018/2019

Čeká vás letos nákup nových krbových kamen a nevíte si rady s výběrem? Sepsali jsme pro vás pár užitečný rad, které vám pomohou zorientovat se.

Poslední dvě léta jsou v České republice ve znamení stavby nových domů a do naší kamenné prodejny tak stále častěji chodí zákazníci, kteří hledají kamna jako doplňkový zdroj tepla pro svojí novostavbu. A právě proto začneme u nich. K nejčastějším požadavkům na krbová kamna patří dobrá kvalita a životnost, pěkný vzhled a samozřejmě navození optimální tepelné pohody. Zatímco u starších domů musíme kamna vybírat tak, aby svěřený prostor vytopila, u kamen do skvěle zaizolovaných novostaveb řešíme daleko častěji to, aby interiér nepřetápěla

Krbová kamna do novostaveb

Tepelné ztráty nově budovaných domů dosahují na maximálně 6,5 kW za hodinu a to při venkovní teplotě -12 respektive -15 stupňů Celsia. V teplejších dnech pak ještě méně. A právě tomu je třeba uzpůsobit výběr kamen.

Akumulace je nejlepší volba

Nejčastější volbou zákazníků jsou krbová kamna s akumulací, která přináší dlouhou řadu výhod. Díky akumulaci dochází k rozložení výkonu v čase. To znamená, že nástup tepla v místnosti není po zatopení tak razantní, nedochází ke skokovému přetopení a poté, co v kamnech dohoří, vás budou hřát ještě řadu hodin. Tuto skutečnost pak ještě více ocení majitelé dřevostaveb, které mají horší tepelnou setrvačnost a tedy je snadno a rychle vytopíte, nicméně ony stejně rychle a snadno vychladnou. Konstantní nízký výkon, který akumulační kamna poskytují po dlouhou dobu, je jednoduše ideální. 

TIP: Akumulační kamna mohou v některých případech sloužit také jako hlavní zdroj vytápění, jelikož nevyžadují časté přikládání a jejich majitelé tak mohou trávit čas v zaměstnání, na zahrádce nebo jakoukoli jinou činností mimo domov. 

Charakteristickým rysem akumulačních krbových kamen je vysoký a štíhlý design vycházející ze samotné konstrukce. Ve spodní části často nalezneme úložný prostor pro drobnější příslušenství či třísky na zátop. Středu pak dominuje spalovací komora, která je často konstruovaná pro přikládání polen na výšku, což je lepší nejen z pohledu hoření, ale také z estetického hlediska, jelikož plameny krásně vyplňují celý prostor i ve chvíli, kdy přikládáme po troškách. Ve vrchní části kamen nad spalovací komorou je pak uložena akumulační hmota s vysokou objemovou hustotou, která nejprve pojme teplo vzniklé hořením a v čase jej uvolňuje prostřednictvím velmi příjemného sálání. Akumulační krbová kamna tak často kombinují teplovzdušné a sálavé vytápění. 

Příklady akumulačních kamen

 

  zobrazit vše  

 

 

Malá kamna s nízkým výkonem

Pokud se vám do interiéru nehodí vysoký sloup v podobě akumulačních kamen, máte na výběr z plejády modelů bez akumulace. Stále musíme mít na paměti nízký výkon, který by neměl přesahovat tepelné ztráty vašeho domu. Ty byste měli nalézt v projektové dokumentaci nebo nás kontaktujte a my vám s výběrem odborně poradíme

S nízkým výkonem je neodmyslitelně spojená také malá spalovací komora, což kamna předurčuje spíše k navození útulné atmosféry nebo občasnému přitopení než k trvalému topení. Důvodem je nutnost do kamen častěji přikládát, obvykle v rozpětí 1 - 3 hodiny v závislosti na zvolené dávce paliva. 

Příklady kamen s nízkým výkonem

krbova-kamna-dovre-01.jpg

Krbová kamna Dovre 100 CBS

5 kW
27 296 Kč
vystaveno na prodejně
Detail produktu
krbova-kamna-pevex.jpg

Krbová kamna Hede 1

4 kW
28 920 Kč
skladem u dodavatele
Detail produktu
Asgard-1-01.jpg

Krbová kamna Asgard 1

5 kW
26 780 Kč
do 7 dnů
Detail produktu
Asgard-2-01.jpg

Krbová kamna Asgard 2

5 kW
27 950 Kč
do 7 dnů
Detail produktu

 

  zobrazit vše  

 

 

Výkonnější kamna do starších domů

Starší domy se v porovnání s těmi moderními vyznačují vyššími tepelnými ztrátami a tedy i výkon nových krbových kamen musí bý vyšší, aby bylo dosaženo optimální tepelné pohody. Nejvýkonnější modely dosahují až k 25 kW a vytopíte s nimi i velmi rozsáhlé prostory například ve starých chalupách. Co se designu a provedení týče, jsou možnosti také více než široké a na své si přijdou jak milovníci rustikální klasiky, tak i moderny. Fanoušci dobrého jídla ocení krbová kamna s troubou, varnou plotýnkou nebo rovnou sporáky na dřevo a romantické duše budou pro změnu toužit po velkém prosklení, které poskytne dokonalý pohled na hru plamenů. 

Kamna s vyšší výkonem nalezneme v porfoliích téměř všech značek na našem trhu. Mezi ty hlavní a nejoblíbenější patří značky Romotop, Spartherm, Heta, Dovre, Leda, Iron Dog, Stuv nebo La Nordica. Jednotlivé modely těchto a dalších značek si po vybrání výrobce z rozbalovacího menu můžete prohlédnout v našem e-shopu nebo si stáhněte příslušný katalog.

Kanadská kamna

Samostatnou kapitolou jsou pak kanadská kamna, pro která je typická dlouhá doba hoření na jedno přiložení, dokonale čisté sklo a extrémní životnost podložená ve většině případů třicetiletou zárukou. Mnoho modelů umožňuje také ohřev či provizorní vaření na horní desce kamen, což oceníte nejen v rekreačních objektech. 

Příklady kanadských kamen

 

  zobrazit vše  

 

Nejvhodnější doba je právě teď

Pokud si chcete užít letošní podzim a zimu v teple od nových krbových kamen, máte nejvyšší čás začít s výběrem. Největší nápor zákazníků se každoročně objevuje s počátkem měsíce září a termíny dodání jsou pak každým dnem delší a delší. Od poloviny října se pak dodací lhůty u nejprodávanějších modelů pohybují v rozmezí 8 - 10 týdnů.