14.10.2016

Našli jsme úchvatné krby, které vám nedají spát

Vybrali jsme pro vás originální kamna a krby, které zahřejí nejen studené prsty, ale ještě vás uchvátí svou krásou. 

Za okny už občas píská meluzína, listí na stromech zlátne a stmívá se dřív a dřív. A právě takové počasí je jako stvořené k tomu, abyste si zatopili v krbu, uvařili si šálek horkého nápoje a třeba ještě ve společnosti oblíbené knížky relaxovali po návratu z práce. Pojďte se s námi podívat na krby, které do domu vnesou útulno. 

Rohové, třístranné a průhledové krby

Stále oblíbenější jsou mezi zákazníky krby s vícestranným prosklením. A není se čemu divit. Svým majitelům poskytují neodolatelný pohled do plamenů z většího spektra úhlů a když zhasnete světlo, vnese hra plamenů do místnosti neopakovatelnou atmosféru. V případě krbů s rohovým prosklením (ve tvaru písmene L) se jako první nabízí volba mezi pravým a levým rohem a dále také možnost výběru mezi klasickým otevíráním dvířek do boku nebo otevíráním prostřednictvím horního výsuvu. Ve druhém případě se dvířka zasouvají do útrob obestavby, což je nejen estetičtější, ale také praktičtější varianta, která navíc umožňuje v případě nálady využívat krb i jako otevřený. Rohové krby je také možné osadit krbovými vložkami s teplovodním výměníkem a tak vytápět nejen samotnou místnost s krbem, ale prostřednictvím připojené teplovodní soustavy také další místnosti vašeho domu. 

Krby s třístranným (panoramatickým) prosklením jsou stejně jako průhledové krby často využívány k předělení místnosti například mezi obývacím pokojem a jeho pracovní částí, jídelnou nebo kuchyní. Zatímco v případě rohových krbů můžete volit jak ze způsobu otevírání dvířek tak i vložek s výměníkem či bez, u panoramatických a průhledových krbů je drtivá většina modelů osazená pouze horním výsuvem. Teplovodními výměníky se vložky neosazují, neboť velká část vzniklého tepla je odváděna samotným prosklením. Mezi přední výrobce rohových, třístranných a průhledových krbových vložek patří značky jako Brunner, Spartherm, Stuv. Za pozornost jistě stojí i řada krbových vložek Romotop Heat představená letos v létě. 

Závěsné krby

Designérskou perličkou jsou bezesporu závěsné krby, které rozlišujeme na modely nástěnné a dále solitéry zavěšené na strop místnosti. Hlavním úkolem těchto krbů není vysoká účinnost spalování nebo výhřevnost, nýbrž navození atmoséry a strhnutí pozornosti každé vaší návštěvy, což se jim mnohdy daří i ve chvíli, kdy v nich zrovna nehoří oheň. Nástěnné krby mohou směle konkurovat obrazům od největších malířů světa a krb zavěšený uprostřed místnosti se přirozeně stane centrem všeho dění, kolem kterého se bude s radostí setkávat vaše rodina a rozebírat zážitky všedních i nevšedních dní. Jako špičku mezi závěsnými krby lze označit modely francouzské značky Focus, které vyzařují rukopis svého tvůrce, Dominique Imberta, držícího řadu prestižních designérských ocenění, mimo jiné i cenu za "nejkrásnější věc na světě". Většinu modelů zavěšených na strop je navíc možné otáčet kolem svislé osy o 360 stupňů, což ještě umocňuje výsledný estetický dojem. To splňuje i model s označením SlimFocus, který si můžete naživo prohlédnout v naší vzorkové prodejně. K dalším výrobcům závěsných krbů patří holandské designérské studio Harrie Leenders a značka Wanders fires & stoves, norský Jøtul se svou dceřinou firmou Scan a jiní. 

Akumulační krby

Když je řeč o domácí pohodě, nemůžeme nezmínit akumulační krby. Ty se staví nejčastěji s rovným prosklením a jejich kouzlo se ukrývá právě v akumulaci a následném uvolňování sálavého tepla, které je pro lidské tělo neobyčejně příjemné. Budete-li k nim chtít získat více informací, můžete si přečíst náš článek, nebo se zastavte v naší prodejně, kde vám v akumulačním krbu rádi zatopíme a vy tak budete mít možnost na vlastní kůži okusit působení sálavého tepla. Níže jsme pak pro vás vybrali několik staveb, abyste získali bližší přehled o tom, jak mohou akumulační krby vypadat. 

Plynové krby

Pro ty, kteří touží po atmosféře hořícího ohně a současně nechtějí řešit starosti s přikládáním, roztápěním, vynášením popela nebo skladováním dřeva jsou určené plynové krby. Jejich používání už nemůže být komfortnější díky dálkovému ovládání a z pohledu designu se nabízí nepřeberné množství variant zahrnujících rovné, vícestranné a dokonce i volně stojící modely. Konec konců, přesvědčte se sami na fotografiích níže. 

Designové sporáky

Každý chlap podepíše, že k domácí pohodě patří plné břicho. A co teprve když mu pod nosem zavoní křupavá kachna nebo pekáč buchet právě vytažený z trouby u kuchyňských kamen. Tomu se prostě nic nevyrovná. A ačkoli si možná mnozí neumí představit sporák na dřevo v moderní domácnosti, výrobci jako Firetube vás přesvědčí o opaku. No a když už je řeč o designových sporácích, nesmíme zapomenout na některé modely finské značky Tulikivi, které vás také jistě vezmou za srdce. Chtěli byste si taková kamna vyzkoušet? Źádný problém, i v nich vám rádi zatopíme v naší prodejně, stačí se zastavit. Závěrem už jen dodáme, že k tomu pravému vaření na kuchyňských kamnech je zapotřebí také fortelné nádobí. Proto v našem sortimentu naleznete litinové nádobí Skeppshult, které může být současně skvělým dárkem o blížících se vánocích.