13.1.2017

Vytápění dřevem v novostavbách

V dnešním článku se podíváme na zoubek tématu více než aktuálnímu. Tím je vytápění dřevem v novostavbách a cenné informace v něm naleznou všichni, kdo plánují stavbu nového domu a rádi by v něm čerpali energii z pohledu do plápolajících plamenů a relaxovali při praskání hořícího dřeva. 

Společným znakem drtivé většiny nově stavěných domů je nízká spotřeba energie pro vytápění a označujeme je tedy jako domy nízkoenergetické. Jejich tepelné ztráty se pohybují okolo pouhých 5 kW za hodinu a to při venkovní teplotě -12, respektive -15 °C, což klade zvláštní nároky na technologii jejich vytápění. Standardně výkonný teplovzdušný krb nebo typická krbová kamna totiž mohou takový dům velmi rychle přetopit a místo optimální tepelné pohody nebo romantické atmosféry přinést svým majitelům jen opocené čelo. Přesto existují spotřebiče, které konzumují dřevo a současně nabídnou ideální výkon a příjemné teplo. Tyto pak dělíme na hlavní a doplňkové zdroje vytápění. 

Krb nebo kamna jako hlavní zdroj vytápění

Jako první si představíme spotřebiče, které mohou sloužit jako hlavní zdroj vytápění. Obecně lze říci, že mezi ně patří všechny, které mají schopnost akumulovat teplo ve chvíli, kdy zrovna topíme a uvolňovat jej v časech, které trávíme v zaměstnání nebo spánkem. Asi nejrozšířenější variantou jsou krby s teplovodním výměníkem, v jejichž nitru nalezneme krbovou vložku ohřívající krom vzduchu také vodu. Ta následně putuje do akumulační nádrže a odsud už přímo do radiátorů či podlahového topení v jednotlivých místnostech. V závislosti na objemu akumulační nádrže může několik hodin topení přinést rovnoměrně rozložené teplo i na několik dní. Krbové vložky s výměníkem bývají často vybaveny dvoj či trojsklem, díky čemuž je většina výkonu směřována do vodního média a samotný krb tak nepřetápí obývací pokoj. Je-li vašemu srdci, vkusu nebo prostorové dispozici vašeho domu bližší volně stojící spotřebič, můžete sáhnout po krbových kamnech s výměníkem, jejichž vlastnosti jsou stavěným krbům velmi podobné. 

Další variantu představují těžká sálavá topidla napojená na hypokaustní systém. Jedná se o uzavřený okruh, umístěný často v centrální části domu, ve kterém obíhá vzduch o teplotě až 300 °C a ohřívá tak okolní obezdívku. Ta poté vyzařuje do okolních místností sálavé teplo, které se šíří vlněním podobně jako například světlo a nahřívá předměty, podlahu či živé bytosti. Tento způsob vytápění má obrovské výhody v podobě zcela minimálních nároků na údržbu, je vysoce spolehlivý a sálavé teplo navíc nevíří či nepřepaluje prach a nevysouší vzduch. 

Krb nebo kamna jako doplňkový zdroj vytápění

Druhou skupinu spotřebičů tvoří ty, jejichž primárním úkolem je buď navodit romantickou atmosféru (interně jim říkáme krby na flašku), nebo přitopit na začátku či konci topné sezóny, kdy se nevyplatí provozovat hlavní zdroj vytápění. A začneme tam, kde jsme v minulém odstavci skončili - tedy u těžkých sálavých staveb. Mezi ně patří akumulační krby, potažmo kachlová kamna. Tyto spotřebiče se skládají z kamnové vložky nebo stavěného topeniště a dále tahového systému, což jsou kanály uvnitř obestavby, kterými proudí spaliny směřující do komína, předávají zde své teplo a to je následně vyzařováno do prostoru sáláním podobně jako v případě hypokaustního systému. Velkou výhodou akumulačních krbů a kamen je krom nádherného vzhledu a dlouhé životnosti také komfortní používání. Samotné topení probíhá v praxi tak, že do spotřebiče přikládáte většinou jen 1x denně doporučenou dávku paliva, tu necháte vyhořet a více se již nestaráte. Energie obsažená ve dřevě přejde do akumulační obezdívky, odkud je postupně uvolňována po řadu hodin, v závislosti na dimenzování celého systému. 

Na podobném principu fungují také finská akumulační kamna Tulikivi vyráběná z prvotřídního mastku. Mastek je sám o sobě nejlepším přírodním akumulantem a v kombinaci s majestátním vzhledem se z těchto kamen stane překrásná dominanta vašeho obýváku. Přesvědčit se o tom můžete buď v této fotogalerii, nebo přímo na naší vzorkové prodejně v Pečkách, kde vám v jednom exempláři rádi zatopíme. 

Na své si přijdou i zastánci tradičních, volně stojících krbových kamen. Například norská značka Jotul má ve své nabídce řadu modelů s nízkým nominálním výkonem určených právě pro nízkoenergetické domy. Za zmínku stojí také krbová kamna Romotop s akumulačními prstenci, jenž dokáží pojmout část tepla z hoření a rozložit ho tak v čase, díky čemuž kamna svěřený prostor nepřetápí. Vybírat můžete také u značek jako Dovre, Hede, Heta, Leda i dalších. 

Díky nízkoenergetickým domům se do hry opět vrací otevřené krby. Jedním z hlavních důvodů slábnoucího zájmu o tyto krby byla v minulosti právě jejich nízká účinnost spalování a s tím spojená nízká výhřevnost a časté přikládání. Naproti tomu jsou do moderních novostaveb ideální volbou, jelikož prostor nepřetápí a současně navodí dokonalou atmosféru. V naší nabídce naleznete futuristicky vyhlížející krby Focus, které svým designovým zpracováním okamžitě zaujmou každou z vašich návštěv a v jejichž společnosti se budete vždy dobře cítit. Pro zákazníky s konzervativnějším vkusem připravila bavorská značka Brunner sérii otevřených krbových vložek s názvem Urfeur, které nabídnou skvělý průběh hoření, špičkovou německou kvalitu a současně praktické vychytávky v podobě externího přívodu vzduchu či výsuvné ocelové mřížky, která zabrání odlétávání žhavých uhlíků z prostoru spalovací komory do místnosti. Chytré, že? 

Poslední variantou, která není ani tak spjatá s vytápěním jako spíše s atmosférou jsou tzv. bio krby. Ty sice nespalují dřevo, nicméně i tak jsou do nízkoenergetické domy vhodné. V nabídce je nepřeberná škála modelů zahrnujících volně stojící i nástěnné typy, které je možno buď postavit na příslušné místo, nebo zavěsit na stěnu podobně jako obraz. Pro zákazníky, kteří chtějí maximální požitek z pohledu na krb je pak k dispozici samostatný biolihový hořák, který se následně obestaví stejně, jako krbová vložka na dřevo či plyn. 

Zaujal vás některý typ krbů či kamen nebo máte nějaké otázky? Není nic jednoduššího, než nás kontaktovat. Napiště nám, zavolejte nebo se zastavte na naší prodejně, kde jsme připraveni vyhovět vám každý pracovní den od 9:00 do 17:00, v sobotu pak od 9:00 do 12:00. Nezapomeňte nám také dát like na Facebooku a zajistit si tak pravidelný přísun čerstvých informací a překrásných obrázků ze světa krbů a kamen:)