3.6.2016

Krby v obýváku

Je to místo, kde se schází rodina. Tátové tu křičí, když dá domácí tým gól a maminky když nadrobíme pod stůl. Obývák je zkrátka místem, kde trávíme většinu času, jsme-li doma. A tak do něj i neodmyslitelně patří krb. 

Oheň má v životě lidstva nezaměnitelnou roli. Už v dobách dávno minulých, kdy ještě lidé žili v jeskyních, se scházeli každý večer u ohně, který jim dával teplo a pocit bezpečí. I to je jeden z důvodů, proč nás i dnes plápolající plamínky fascinují a vydržíme se na ně dívat celé hodiny. A nutno podotknout, že mnohdy je to lepší pohled, než ty, které věnujeme naší televizi. 

Krby v obýváku - možnosti

Nabídka krbů a potažmo krbových vložek je dnes opravdu široká. Vybírat můžete jak nejrůznějších designérských provedení, tak i z paliv, která mají v konečném krbu způsobovat radost v našich očích. Pojďme si je představit trochu blíže. Co se týká samotného vzhledu krbu, jsou nám k dispozici modely disponující rovným, rohovým, třístranným a nebo dokonce průhledovým prosklením. Průhledové krby mají sklo či dvířka na dvou protilehlých stranách topeniště a tak mohou být umístěny buď v dělící příčce, nebo jako solitér rozdělující náš obývák na dvě samostatné části, nejčastěji pak na jídelnu a část se sedací soupravou. 

Co se týká paliv, prim hraje samozřejmě dřevo. V jednadvacátém století jsou krby na dřevo stále častější volbou pro rodiny, které jej plánují jako hlavní zdroj vytápění. Důvody jsou nabíledni. Z hlediska provozu se jedná o jeden z nejlevnějších zdrojů vytápění, který je zároveň ekologický a z hlediska vzhledu si s ním jen tak něco nezadá. K vytápění celého domů se nejlépe hodí akumulační krby, krby s teplovodním výměníkem, krby s teplovzdušnými rozvody či krby opatřené hypokaustní smyčkou. Krby na dřevo ale využijete i tehdy, máte-li primární zdroj vytápění jinde. Dovedou zahřát na začátku či konci topné sezóny, kdy hlavní zdroj vytápění nemá smysl uvádět v život. 

Dalším hojně využívaným palivem pro krby v obýváku je plyn. Plynové krby dnes nabízí dlouhou řádku designérských variant a nesou s sebou také mnoho výhod. Mezi ty stěžejní patří velmi snadná obsluha. Nemusíte si dělat starosti se sháněním paliva, štípáním třísek, roztápěním nebo vybíráním popela. Prostě jen po návratu z práce stisknete tlačítko dálkového ovladače, otevřete si láhev vína a můžete se těšit pohledem do plápolajících plamínků. Ty jsou navíc dnes již tak realistické, že necvičené oko jen stěží pozná, že v krbu nehoří skutečné dřevo, ale plyn. Tento dojem ještě posilují keramická polena, která jsou i při bližším ohledání k nerozeznání od těch pravých ze dřeva. 

Krby v obýváku bez komínu

Bydlíte v paneláku či bytovém domě, o komínu si můžete nechat jen zdát a přesto byste rádi trávili večery u krbu? Právě pro tyto případy jsou určené krby spalující biolíh. Nazývají se bio krby a stejně jako krby plynové dokáží pomoci s navozením příjemné atmosféry. Pravda, dojem z hořícího ohně není tak dokonalý, ale pokud vám nebude líto sáhnout hlouběji do peněženky a zakoupit kvalitní model se sofistikovanými hořáky, který navíc doplníte kvalitním biolihem, nebudete ve výsledku litovat. 

Krby v obýváku a inspirace

Pokud jste ve fázi, kdy již víte, že chcete váš obývací pokoj vybavit některým z výše uvedených spotřebičů a hledáte na internetu inspiraci, máme pro vás malý tip. Nemusíte se probírat tisícovkami více či méně zdařilých realizací v cizích obývácích. Naši specialisté vám v rámci nabídky nového krbu zhotoví 3D vizualizace budoucího krbu přímo ve vašem obýváku. Ptáte se, co je k tomu potřeba? Jen velmi málo! Vyplňte tento kontaktní formulář, popište nám své představy a přání a zbytek již nechte na nás.

Fotogalerie krbů v obýváku

Abychom vám nezůstali nic dlužni, sestavili jsme pro vás z fotek od našich dodavatelů malou inspirativní fotogalerii krbů v obýváku. Naleznete v ní modely na dřevo, plyn i biolíh v nejrůznějších pohledových provedeních. No a pokud vám to stačit nebude, navštivte i naše další fotogalerie, kde si již určitě vyberete.