16.3.2015

7 kroků, jak postupovat při výběru kamen

Výběr krbových kamen by se neměl uspěchat. Jde o investici do domu, která (pokud je vybraná správně) vydrží po několik desetiletí. Firma Krby kamna Turyna pro vás připravila sedm jednoduchých kroků, které vám v rozhodování pomohou.

1. Hlavní vs. doplňkový zdroj tepla

Jako první věc si promyslete, jestli budete krbová kamna používat jako hlavní zdroj tepla, nebo budou pouze doplňková, pro sváteční zatopení a vytvoření pohodové atmosféry.

2.Palivo

Dnešní moderní domy obvykle nedisponují velkými skladovacími prostory, což může vést k tomu, že místo dřeva raději vyberete komfortnější topení plynem. Pokud zvolíte jako palivo dřevo, dbejte na to, ať je správně proschlé – pokud ne, čeká vás začouzené sklo a hodně popela. Další volbou mohou být také brikety.

3.Výkon krbových kamen

Dalším nepřehlédnutelným parametrem je výkon krbových kamen. Pořizujete kamna do stávajícího domu či do nízkoeergetické novostavby? Myslete na to, že nově postavené domy mají malé tepelné ztráty - jeden pasivní či nízkoenergetický dům má přibližně stejnou ztrátu tepla, jako jedna místnost ve stoletém domě. (zdroj: Kolem kamen 7).

Pokud zvolíte nízký výkon, budete se to snažit dohnat častým přikládáním, což vede naopak ke snížení výkonu, protože spaliny odcházejí do komína i s příliš vysokou teplotou. Navíc tento postup vede ke snížení životnosti a znehodnocení kamen.

Pro změnu předimenzovaná krbová kamna - budete mít doma přetopeno, nebo se budete snažit výkon regulovat, čím docílíte špinavého skla a zanesení kouřovodů.

 

výběr kamen

4.Klasika vs. výměník

Klasická krbová kamna jsou primárně určená pro vytápění jedné místnosti. Pokud zvolíte výměník (vzduchový či teplovodní), teplo se rozšíří po celém domě.

5.Vzhled a materiál

Na první pohled je určitě důležitý vzhled. Na krb se budete dívat dennodenně, proto vám musí takříkajíc „padnout do oka“. Vysoký či nízká? Klasická dvířka, rohová či s průhledem? Otevírání dvířek horizontálně či vertikálně? Jaký materiál, barva? Bude lepší mastek či kachle?

6.Výrobce

Nemusí vždy záležet na stoleté tradici, avšak i to často vypovídá. Podívejte se, od jakého výrobce krb kupujete. Je spolehlivý? Jakou má záruku? Lze sehnat náhradní díly? Jaké má reference?

7.Profesionální krbařina

Chcete po těch všech peripetiích s výběrem, aby se do stavby vašeho krbu či krbových kamen pustil začátečník, který by se na nich učil? Samozřejmě, žádný učený z nebe nespadl, ale vy si přece zasloužíte profesionální přístup. Zeptejte se na reference a zkušenosti.

Inspiraci krbů si můžete prohlédnout zde, kde na vás čeká nespočet typů a modelů. A pokud hledáte profesionální krbařskou firmu na dodání a postavení krbových kamen či krbu? Krby kamna Turyna jsou tu pro vás!