14.7.2014

Často kladené otázky ze světa krbů

Již jsme si zodpověděli řadu otázek ze světa krbů. Mimo jiné i to, čím topit v krbu, jak vyčistit gril nebo jak postavit krb svépomocí. Tím jsme určitě studnici otazníků a odpovědí nevyčerpali, proto dnes přinášíme další várku dotazů a věřte, že určitě není poslední.  

Mohu se na prodejně zastavit rovnou nebo si mám domluvit schůzku?

Prodejna Krby kamna Turyna je otevřená od pondělí do soboty a během otevírací doby se můžete kdykoliv zastavit a prohlédnout si celou expozici. Pokud máte zájem o podrobnější konzultaci, je lepší si schůzku domluvit předem. Díky tomu vás na prodejně budou očekávat odborníci s mnohaletou praxí, kteří se vám budou po celou dobu schůzky 100% věnovat.

Jak dlouho trvá stavba krbu?

Délka stavby krbu se odvíjí podle náročnosti a rozsahu. Průměrně se jedná o 3-5 dní.

Co je to krbová vložka?

Krbová vložka je v podstatě vnitřní část krbu, která je následně obestavěna. Krbová vložka je z litiny či oceli a rozlišujeme několik typů, podle způsobu vytápění (teplovodní, teplovzdušné, kombinované).

Hodí se do krbu například bříza, topol a akát?

Topol a akát spadají do kategorie měkkých dřevin (stejně jako modřín, borovice, smrk či lípa), kterými můžete v krbu klidně topit. Oproti tvrdým dřevinám hoří poměrně rychle a využití mají především na začátku zátopu, popř. na rozhoření. Za zmínku jistě stojí, že polena z topolu vytváří velké množství popílku a naopak akát (podobně jako akácie) může za vystřelování uhlíků z ohniště.

Bříza se řadí mezi středně tvrdé dřeviny a je ideální volbou do otevřených ohnišť, protože (naopak od akátu) nevystřeluje žhavé uhlíky. Pokud je polosyrová, rychle hoří díky vyššímu obsahu síry.

Jaký výkon kamen a kolik tepla budu potřebovat na vytopení místnosti?

Výkon kamen závisí na několika faktorech, kterými je rozloha a dispozice domu, dále izolace a také nároky majitele (zda bude krbovými kamny vytápět celý dům nebo jen místnost, atd). Výkon krbových kamen není možné stanovit bez přesného výpočtu tepelných ztrát. Tepelné nároky se odvíjí od typu stavby, kdy běžné domy mají 50-70W/m2, novostavby 30-40W/m a nízkoenergetické dokonce 10-20W/m2. Pokud se jedná o novostavbu, je tento výpočet uveden u projektové dokumentace. Pokud se jedná o starší stavbu a výpočet tepelných ztrát neznáte, rádi vám s výběrem krbů a krbových vložek pomůžeme.

Jaký typ komínu budu potřebovat?

Velikost a typ komínu se odvíjí od typu krbu. Pro konzultaci oslovte kominíka nebo naše profesionály, kteří změří jeho tah. Průměrný a ve většině případech dostačující je tah mezi 10-20 Pa a výška komína je min. 5 metrů. Pokud je například komín naddimenzovaný, dochází k nedostatečnému spalování, a to má za následek krátkou dobu hoření. Společnost Krby kamna Turyna se postará nejen o teplo vašeho domova, ale i o správné fungování komínu či vložkování. Kvalitní komín zajistí správný odvod spalin a ušetří nemalé náklady při vytápění.

Brzy na vás čeká další dávka otázek a odpovědí ze světa krbů. Pokud máte nějaký dotaz, obraťte se na nás. Rádi vám zodpovíme každou otázku.

 Chci vědět více