28.11.2014

Tepelná pohoda, sálavé teplo

S krbem či krbovou vložkou se často spojuje pojem sálavé teplo či tepelná pohoda. Co znamenají? Jaký vliv mají na člověka? To a ještě více se dočtete v dnešním příspěvku. A pokud vás zajímají další pojmy, podívejte se na článek Slovníček pojmů.

Tepelná pohoda

Tepelnou pohodu či nepohodu pociťujete stále, i při čtení tohoto článku. Jedná se o pocit, který člověk vnímá v daném prostředí. Aby bylo možné pocit nazvat tepelnou pohodou, neměli byste v danou chvíli a místě pociťovat ani chlad či nepříjemné teplo.

Jsou ovšem lidé otužilejší a lidé, kteří jsou zimomřiví, proto tepelnou pohodu rozlišujeme na subjektivní a objektivní (tu určuje například vyhláška č. 194/2007). Více se dočtete v tomto článku.

tepelná pohoda

Sálavé teplo

Podobně, jako ze Slunce, tak i z krbu získáváme sálavé teplo. Jedná se o vyzařování energie, která je uvolňována do prostoru. Sálavé teplo vzniká také u podlahového vytápění. Na lidský organismus má pozitivní vliv – odbourává únavu i depresi, navrací vyčerpanou energii a je zdrojem pro vitalitu. Navíc stimuluje krevní oběh a má kladný vliv na metabolismus.

Krb, zdroj tepla i pohody

Krb není jen krásným doplňkem domu a zdrojem tepla. Dodá vašemu domu tepelnou pohodu a sálavé teplo se stane zdrojem energie v chladných a sychravých měsících.