30.1.2020

Krby a kamna s teplovodním výměníkem v novostavbách

Krbové vložky a krbová kamna s teplovodním výměníkem dokáží vytápět nejen místnost ve které stojí, ale ohřívají také vodu v topné soustavě a mohou tak prostřednictvím radiátorů nebo podlahového vytápění temperovat celý dům. Hodí se ale do novostaveb? To se dozvíte v našem dnešním článku. 

Mezi nesporné výhody krbů a kamen s teplovodním výměníkem patří možnost rovnoměrně vytápět celý dům a zajistit ohřev užitkové vody. Přitom se stále může jednat o nádhernou dominantu interiéru, kterou bude obdivovat každá vaše návštěva. Je ale důležité položit si i otázky jak komfortně vytápět dokáže a za jakou cenu

Zákazníci, kteří u nás poptávají krb či kamna s výměníkem pro svojí novostavbu, se pro tuto variantu zpravidla rozhodují z toho důvodu, že když už budou občas topit dřevem, mohou ušetřit za elektřinu či plyn a rovnou ohřívat i vodu například v akumulační nádrži. Spotřebič pak plánují používat převážně jako vedlejší zdroj tepla spíše pro navození atmosféry nebo v přechodových obdobích podzimu a jara. Že to máte podobně? Pak nepřestávejte číst!

Krbová kamna s výměníkem Spartherm Piko H2O

Charakteristiky dnešních novostaveb

Domy budované v České republice po roce 2018 vykazují velmi dobrou úroveň zateplení a s tím spojené nízké tepelné ztráty. Často o nich hovoříme také jako o nízkoenergetických nebo pasivních a v Průkazu energetické náročnosti budov mají zapsáno A či B. Konkrétní tepelné ztráty u drtivé většiny takových domů se pohybují kolem 5 kW za hodinu a to při venkovních teplotách -15 ºC. Mnohdy jsou domy ještě úspornější. 

Nejen tepelný (ne)komfort

Právě nízké tepelné ztráty novostaveb jsou bodem, na kterém přichází výhody teplovodních spotřebičů o svůj lesk a šarm. Pokud totiž chceme dosáhnout optimální tepelné pohody v domě, potřebujeme spotřebič s velmi nízkým výkonem a zde narážíme na limity většiny dnešních krbových vložek a kamen. Většina z nich totiž dosahuje čistého hoření pouze v horní polovině výkonového spektra. V takovém případě bývá ale produkovaný výkon příliš vysoký a dochází k nepříjemnému přetápění interiéru. Tato skutečnost platí dvojnásob v případě, že jste si zatopili čistě pro atmosféru a ve chvíli, kdy je dům vytopený na standardní pokojovou teplotu. Při provozu na minimální výkon pak není ve spalovací komoře dostatečná teplota a spotřebič často kouří a dehtuje, tedy dochází k usazování nečistot na skle, v kouřovodech i komínu. 

K ne zrovna oblíbeným vlastnostem teplovodních spotřebičů patří také vyšší spotřeba dřeva a s tím spojený nepořádek z přikládání, nutnost pravidelně čistit výměník od usazenin nebo závislost na dodávkách elektřiny, která pohání oběhové čerpadlo v celém systému. 

Ekonomika provozu

I v tomto ohledu hrají nízké tepelné ztráty novostaveb zásadní roli. Bezesporu nejsme dostatečně kvalifikovaní k tomu, abychom odhadovali vývoj cen energií do budoucna. Budeme-li ale vycházet z dnešních cen a také obvyklých zimních teplot, lze říci, že vytápění standardních rodinných domů vychází řádově mezi deseti až dvaceti tisíci ročně. 

Pořizovací cena kvalitních krbových kamen včetně nutného příslušenství začíná na cca 100.000,- Kč a pokud při výběru sáhnete k nejlepším modelům, může přesáhnout i 200.000,- Kč. Nejméně tuto částku je pak třeba připravit si ve chvíli, kdy chcete stavěný krb osazený krbovou vložkou s teplovodním výměníkem. Z výše uvedeného vyplývá, že ekonomická návratnost krbů a kamen s teplovodním výměníkem v novostavbách je přinejmenším diskutabilní. 

Naše doporučení na závěr

Na základě našich zkušeností naleznou krby a kamna s teplovodním výměníkem své uplatnění v domech s vyššími tepelnými ztrátami, jejichž vytápění elektřinou či plynem by bylo ekonomicky nevýhodné a ve kterých mohou sloužit v roli hlavního zdroje vytápění. Nikoli však v dobře zaizolovaných novostavbách. Pro ně jsou naopak ideální spotřebiče využívající akumulaci, tedy například kachlová kamna, akumulační krby či krbová kamna s akumulací.  

Zároveň je důležité říci, že výše uvedené skutečnosti nemusí být platné ve všech případech. Proto, pokud budete váhat nad tím jaký spotřebič do vašeho domu zvolit, stačí když vyplníte kontaktní formulář pod odkazem níže. Posoudíme váš záměr a doporučíme vám řešení, které bude v harmonii s vašimi potřebami, vkusem i peněženkou.