19.4.2018

Skandinávský styl bydlení - elegance a útulnost v jednom

Severský styl bydlení není oblíbený jenom ve Skandinávii, ale na popularitě nabývá i v jiných částech světa. Inspirovat se jím nechává každý, kdo touží po jednoduchém, ale zároveň útulně zařízeném interiéru.

Rovnováha

Všeho moc škodí, přeplácanost se tady proto opravdu nenosí. Spíš naopak, čím méně věcí se v interiéru bude nacházet, tím lépe. „Lapače prachu“ byste tady hledali marně, každá věc má svůj účel. Seveřané si totiž potrpí na praktičnost. Chtějí v domě žít pohodlně, dobře a hlavně snadno.

Světlé tóny

Prim hrají neutrální, spíš světlejší tóny, od bílé přes šedou až po béžovou, které se objevují na podlaze, stěnách i nábytku. Právě jimi si Skandinávci kompenzují nedostatek světla, který zde v průběhu roku panuje. Přesto s nimi však interiér nepůsobí studeně, neosobně nebo dokonce nudně. Jejich monotónnost se totiž nebojí rozbít barevnými a mnohdy sytými doplňky.

Přírodní materiály

Alfou a omegou skandinávského stylu bydlení jsou přírodní materiály, především dřevo. To nachází své uplatnění od stropu až po podlahovou krytinu – pochopitelně opět ve světlých podobách. Tmavé dřevěné plovoucí podlahy totiž světlo pohlcují a prostor navíc opticky zmenšují. Chodit můžete také po parketách, které zajímavě doplní jednobarevný kusový kobereček. Vedle nešlápnete ani s laminátovými podlahami v přírodních dekorech. Dřevo pak můžete po severském vzoru doplnit kovem, sklem nebo kamenem a přírodními textiliemi, jako je len, vlna nebo kůže.

Harmonie s přírodou

Důraz na harmonický vztah s přírodou je patrný v celém interiéru. Snad proto se tady „zabydlely“ krby a krbová kamna. Ty nejen zahřejí, ale také vykouzlí krásnou až magickou atmosféru a poskytnou krásný pohled na plápolající plamínky ohně. U tohoto sálavého tepelného zdroje se pak s radostí sejde celá rodina.

Dekorace

Jak již bylo řečeno, doplňky plní především praktickou funkci, používají se proto promyšleně a citlivě. Nechybí zde polštáře, přikrývky, plédy, deky, koberečky a samozřejmě lampy, lampičky a svíčky, které rozsvítí a rozzáří každý interiér. Seveřané upřednostňují kvalitu a nadčasovost, nechtějí prostor zahltit množstvím nejrůznějších věcí podle posledních módních trendů, které stejně rychle pomíjí. Zkuste si z nich vzít příklad a uvidíte, že se vám bude žít daleko lépe!