6.5.2016

Losos na grilu

Ryby na grilu jsou bez debat vynikající pochoutkou a jejich obliba díky tomu roste. Proto si v dnešním receptu představíme jednu z nejoblíbenějších ryb, kterou je losos. 

Losos je často mylně považovaný za čistě mořskou rybu. Opak je však pravdou a kromě moře se s ním můžeme setkat i na uzemí naší republiky, tedy ve sladkovodních řekách a rybnících. Ryby dorůstají délek 70 - 150 cm a některé kousky mohou vážit až 40 kg. Maso lososa je narůžovělé, bez typického rybího aroma a obsahuje velký podíl tuku. 

Ingredience

Pro přípravu lososa na grilu budeme potřebovat následující ingredience:

  • Filet z lososa s kůží
  • Extra - panenský olivový olej
  • Hrubozrnná sůl
  • Pepř
  • Citrón či limetka

Postup přípravy grilovaného lososa

Dobrou zprávou na úvod je, že příprava lososa je velmi jednoduchá a není na ní prakticky co pokazit. Pojďme tedy na to. Filet z lososa omyjeme, očistíme a rozkrájíme na jednotlivé porce - steaky. Ty následně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a tyto ingredience do masa lehce vmasírujeme. Takto připravené steaky z lososa vložíme na středně rozpálený gril kůží ve spod a grilujeme přibližně 5 minut. Poté maso otočíme kůží vzhůru a dopékáme. Při grilování dejte pouze pozor na to, abyste maso nevysušili, což by následný gurmánský zážitek rozhodně nezlepšilo. Hotové steaky pokapeme šťávou z citrónu či limetky a podáváme s opečenou bagetou, vařeným bramborem nebo grilovanou zeleninou. 

Losos na grilu a další tipy

Grilovaný losos si velmi dobře rozumí s nemalou řádkou bylinek a tedy se vaší chuťové fantasii meze téměř nekladou. Proto vám přinášíme malý výčet těch nejoblíbenějších:

  • Bazalka
  • Česnek
  • Kopr
  • Rozmarýn
  • Pažitka