16.10.2014

Komín a na co nezapomenout

Je sice pravda, že se na trhu objevují krby, které komín nepotřebují – jedná se o tzv. biokrby, které sice vykouzlí příjemnou atmosféru plamenů, ale jejich provoz se klasickými krby nedá srovnat. Nicméně komín je stále nedílnou součástí krbů a kamen, proto se na něj podíváme podrobněji.

Vložkování komínů

Pokud máte stávající stavbu a komín nevyhovuje předpisům, přichází na řadu šetrná úprava, tzv. vložkování komínů. Vložkování se využívá i v případě, kdy přecházíte na jiný druh paliva nebo máte nedostačující tah komína. V případě přechodu na zmíněná pevná paliva předchází samotnému vložkování ještě frézování komína. Nové vyvložkování zaručí odolnost vůči nasákavosti a vlhkosti, dále omezí kouřový zápach a samozřejmě zajišťuje bezpečnost.

Komín odvádí z topeniště spaliny, a tak uvolňuje místo čerstvému vzduchu – tlak, který žene vzduch komínem je označován za tah komína. Obecně platí, že 1 krb = 1 komín. Pokud toto pravidlo není dodrženo, může v případě inverze hrozit, že kdyby byly oba krby zapáleny, mohly by se stoupající spaliny dostat druhým krbem zpět do interiéru, což by mohlo mít i život ohrožující následky.

Tah komína

Tah komína musí odpovídat výkonu kamen. Norma uvádí tah pro nominální výkon 10 – 12 Pa. Pokud tak není, dochází k naddimenzování či poddimenzování tlaku, což má za následek například špatné hoření, nízký výkon, špatnou regulaci plamene či přetopení.

Jak vyčistit komín a co budu potřebovat?

Podle zákona je nutné provádět revizi všech palivových cest – komínů. Revize obnáší nejen kontrolu, zda je komín v pořádku a dostačující, ale také jeho čištění. Čištění se provádí jednou ročně a ceny kominíků se pohybují v rámci stokorun. Pokud se chcete do čištění komína pustit sami, je to také možné.

Jak tedy vyčistit komín? Budete potřebovat strojek s koulí, kominickou štětku a lanko, teleskopické zrcátko s rukojetí, kovový kbelík s lopatkou na nečistoty, chemický čistič a vhodné oblečení, popř. s roušku. Většinu tohoto kominického náčiní seženete v kovomatu. Komín je ideální čistit ze shora směrem dolů, kdy si můžeme předem pomoci i speciálními chemickými čističi. Vhodné je nechat komín před čištěním vychladnout, aby nedošlo k popálení. Pokud se pustíte do čištění sami, všímejte si nečistot z komína – pokud například naleznete v komíně kusy omítky, je čas na profesionála a vyvložkování komína.

Nezapomeňte, komín je důležitou součástí vašich kamen a není dobré jej podcenit! Pokud chcete mít jistotu, že je vše v pořádku, neváhejte se obrátit na profesionály! Cena jejich služeb není vysoká a péče o komín se nesmí podcenit!