20.1.2017

Kamna na chatu či chalupu

Asi žádný zdroj tepla není s chalupařením spojený tak jako kamna. Jaké možnosti se nabízí a nač by si měl dát případný zájemce pozor? Na tyto i další otázky odpovíme v našem dnešním článku. 

Zatímco moderní novostavby jsou velmi dobře zaizolované a mají tak nízké tepelné ztráty, většina tuzemských chalup a rekreačních objektů je na tom přesně obráceně. Je tedy zapotřebí vybírat kamna, jejichž výkon bude dostačovat pro navození optimální tepelné pohody i v těch nejmrazivějších dnech. V úvahu je třeba brát i fakt, že na chalupě trávíme čas převážně o víkendech a tedy často přijíždíme do "vymrzlé chalupy" a samozřejmě chceme teplo co nejrychleji. Obecně lze vycházet z toho, že 1 kW výkonu postačí na vyhřátí 20 m³. Každá chalupa je ale specifická a tedy pokud vybíráte kamna, neváhejte nás kontaktovat, rádi poradíme! 

Malá krbová kamna na chatu či chalupu

Krbová kamna Jotul F 602

Potřebujete-li rozměrově malá krbová kamna, řešení vám může nabídnout norský výrobce Jøtul. Konkrétně modely F 601 N, F 602 a F 602 N se dají označit za malé siláky. Charakteristický je pro ně typický severský design, velmi dlouhá životnost a poměrně slušná účinnost spalovacího procesu, díky které se nestanete otrokem přikládání nebo vybírání popela. Zajímavostí je, že tyto tři modely kamen vyrábí Jotul již více než 75 let v téměř nezměněné podobě. Neocenitelnou výhodou je také možnost dokoupení plotýnky, která se vkládá do horní desky kamen a umožní vám tak občasné vaření či ohřívání škubánků od oběda. 

Zlatá střední cesta

Za ideální kamna do většiny českých chat a chalup lze označit kamna kanadská. Jejich společným znakem je výjimečně dobrá kvalita materiálů i řemeslného zpracování, což potvrzuje i třicetiletá záruka na většinu modelů, propracovaný systém oplachu skla předehřátým vzduchem zabraňující jeho špinění (dehtování) a v neposlední řadě pak vysoká účinnost spalovacího procesu. Ta se v praxi projevuje dlouhým intervalem mezi přikládáním, který se v závislosti na velikosti a výkonu daného modelu pohybuje v rozmezí 6 - 16 hodin. Díky tomu se nebudete ráno probouzet do zimy a kamna navíc nabídnou rychlý nástup tepla. Kompletní nabídku všech modelů si můžete prohlédnout v našem e-shopu, případně navštivte naší vzorkovou prodejnu ve středočeských Pečkách, kde vám v jednom z modelů rádi zatopíme. 

Kanadská kamna True North

Kanadská kamna True North

Pokud bychom měli vypíchnout jedna kamna na chatu či chalupu, pak jsou to ta s názvem True North. Regulovatelný výkon v rozmezí 5 - 13 kW je plně vyhovující pro většinu objektů, spalovací komora pojme polena o délce až 45cm a při maximální dávce dřeva vydrží hořet 8 hodin na jedno naložení. Horní deska zároveň poskytne dostatek tepla i prostoru pro nouzové vaření či ohřívání pokrmů. Výrazným kladem je také nízká pořizovací cena a v současné době nejsou na českém trhu kamna, která by nabídla tak dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Prohlédněte si všechny parametry krbových kamen True North zde

Kachlová kamna na chalupu

Pokud máte rádi teplo a lenošení k tomu, jsou skvělou volbou stavěná kachlová kamna. Krom majestátního vzhledu nabídnou neuvěřitelně dlouhou životnost měřící se v řádech desítek let, velmi příjemné sálavé teplo a dále možnost individuálního přizpůsobení jak vkusu majitele, tak dispozicím daného prostoru. Kachlová kamna v chalupách bývají často vybavena plotnou na vaření, troubou, nádrží pro ohřev užitkové vody, vyhřívanou lavicí nebo rovnou ležením, na kterém budete s radostí trávit každou volnou chvilku.

Modrá kachlová kamna s vložkou značky Brunner

Rádi byste si prohlédli výše zmíněná kamna na vlastní oči? Žádný problém! Navšivte naší kamennou prodejnu, kde jsou pro vás připravena a to včetně kachlových kamen s plotnou a troubou.