16.4.2016

Grilovaná žebra

Grilovaná žebra jsou bez debat jednou z nejoblíbenějších pochutin, které se na grilu připravují. Receptů pro jejich přípravu je celá řada a tak vám dnes přinášíme jeden, ve kterém si vedlejší roli střihne med. 

Ingredience

  • Vepřová žebra
  • Med
  • Rajčatový protlak
  • Světlé pivo
  • Sojová omáčka
  • Limetka
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Postup přípravy

Základem je nákup pěkných vepřových žebírek, která na sobě mají dostatek masa. Ta omyjeme a očistíme. V misce si připravíme marinádu, která se skládá z rajčatového protlaku či pasírovaných loupaných rajčat, medu, trošky sojové omáčky, šťávy z limetky, utřeného česneku. Na závěr marinádu zakápneme trochou světlého piva, olivovým olejem a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Žebra vložíme do připravené marinády, důkladně jí do žeber vetřeme a necháme alespoň 6 hodin marinovat. Samotné grilování je již jednoduché. Žebra grilujeme pozvolna a v průběhu grilování je potíráme zbylou marinádou. Můžeme je grilovat buď přímo na roštu grilu, případně využít speciálních stojanů pro grilování žeber a kotlet. Ty naleznete v několika různých provedeních v našem e-shopu

Grilovaná žebra podáváme ještě teplá, doplněná o tmavé pečivo, grilovanou zeleninu či pečené brambory. 

Máte svůj oblíbený recept na grilování? Zašlete nám ho třeba přes e-mail nebo Facebook, my jej zde zveřejníme a v případě zájmu uvedeme i jméno autora - šéfkuchaře :)