Grilovaná žebra jsou bez debat jednou z nejoblíbenějších pochutin, které se na grilu připravují. Receptů pro jejich přípravu je celá řada a tak vám dnes přinášíme jeden, ve kterém si vedlejší roli střihne med.
Ingredience
Vepřová žebra
Med
Rajčatový protlak
Světlé pivo
Sojová omáčka
Limetka
Česnek
Sůl
Pepř
Olivový olej
Postup přípravy
Základem je nákup pěkných vepřových žebírek, která na sobě mají dostatek masa. Ta omyjeme a očistíme. V misce si připravíme marinádu, která se skládá z rajčatového protlaku či pasírovaných loupaných rajčat, medu, trošky sojové omáčky, šťávy z limetky, utřeného česneku. Na závěr marinádu zakápneme trochou světlého piva, olivovým olejem a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Žebra vložíme do připravené marinády, důkladně jí do žeber vetřeme a necháme alespoň 6 hodin marinovat. Samotné grilování je již jednoduché. Žebra grilujeme pozvolna a v průběhu grilování je potíráme zbylou marinádou. Můžeme je grilovat buď přímo na roštu grilu, případně využít speciálních stojanů pro grilování žeber a kotlet. Ty naleznete v několika různých provedeních v našem e-shopu.
Grilovaná žebra podáváme ještě teplá, doplněná o tmavé pečivo, grilovanou zeleninu či pečené brambory.
Máte svůj oblíbený recept na grilování? Zašlete nám ho třeba přes e-mail nebo Facebook, my jej zde zveřejníme a v případě zájmu uvedeme i jméno autora - šéfkuchaře :)