23.6.2017

Ušetřete za topení až desetitisíce

Náklady na bydlení se někdy vyšplhají k obrovským částkám. Často za to může nevědomost nebo malá informovanost, o tom, jak je možné ušetřit. Velkou část peněz tak můžete rychle a jednoduše ušetřit efektivním a chytrým způsobem topení. Inspirujte se a nevyhazujte zbytečně peníze z okna.

Držte teplo v domě

Možná si to ani neuvědomujete, ale okny a dveřmi uniká nejvíce tepla. Je dobré mít okna a dveře opravdu dobře utěsněné. Často se vám vyplatí investice do nových plastových oken, do závěsů před dveře nebo jiných pomocníků, kteří udrží teplo ve vašem domě. Pozor si dejte také na dveře, které vedou na balkon nebo terasu, utěsněte dveře do sklepa a také na půdu.

Závěsy a žaluzie

Závěsy, žaluzie a rolety slouží nejen k tomu, abyste se ochránili před sluncem nebo mohli pohodlně spát ve tmě, ale také brání uniku tepla z domu. Okenní skla můžete dokonce vybavit speciální tepelně izolační fólií. Průvan u dveří můžete vyřešit vtipnou předložku nebo plyšovou a jinou zábranou.

Ideální teplota domu

Pokud topíte kamny, krbem nebo kotlem na pevná paliva a používáte dřevěné brikety s dobou hoření 3 až 5 hodin, snažte se topit tak, abyste měli zhruba 20 až 22 stupňů. Nemusíte mít vytopeno na 25 stupňů a chodit doma v kraťasech či šortkách. Topte tak, ať vám není zima, ale zároveň se rozumně oblečte.

Jak větrat

Správné větrání vám také dokáže snížit značnou část nákladů. V zimě větrejte krátce, ale intenzivně, ideální je na to ráno po probuzení. V létě pak můžete větrat kdykoliv a většinou jakkoliv dlouho.

Vyhřejte celou místnost

Abyste vyhřáli místnost krbem nebo krbovými kamny, nestavte před topidla nábytek a nechte tak kolem volné místo. To stejné platí o radiátorech, nedávejte přes ně závěsy ani záclony, nechte teplo proudit do domu.

Zvolte chytré vytápění domu

Na výběr máte několik možností. Můžete topit plynem, elektrikou nebo tradičně v krbu a krbových kamnech. Tradiční topení dřevem nebo dřevěnými briketami vám ušetří až polovinu nákladů, které zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem. Krb a klasická krbová kamna vytopí nejen chalupu a chatu, ale také dům. Vždy dbejte na to, abyste topili v místnostech, které zrovna obýváte a udržovali zde stálou teplotu. Z široké nabídky dřevěných briket a pelet vyberte ekologická topiva, která vám zaručí pohodlné, rychlé a komfortní topení.