Big Green Egg Large

  • Špičková kvalita
  • Prvotřídní keramika s doživotní zárukou
  • Skutečná venkovní pec pro celoroční použití
  • Griluje, peče, udí, smaží a umožňuje pomalé tažení masa
38 956 Kč uvedená cena je bez DPH
47 136 Kč uvedená cena je s 21% DPH
vystaveno na prodejně
Přidat do košíku

Big Green Egg Large je zdaleka nejprodávanějším členem rodiny Big Green Egg. Varná plocha s rozlohou 1.688 cm² vám umožní naráz připravit tříchodové menu a to až pro 8 hladových strávníků. Pokud je pro vás venkovní vaření koníčkem, i kdyby dosud neobjeveným, je vajíčko Large pravou volbou. Ze všech modelů se k němu totiž nabízí nejšírší paleta příslušenství a tak především tatínky čeká spousta příjemně strávených chvil a vypitých piv. Big Green Egg Large je také geniálním dárkem!

Technické parametry

  • Průměr roštu 46 cm
  • Varná plocha 1.688 cm²
  • Hmotnost 73 kg
  • Výška 84 cm

A co že Big Green Egg Large dokáže?

Je toho opravdu hodně! Jeho zakoupením si totiž nepořizujete pouhý gril, ale plnohodnotnou zahradní kuchyni, která vám umožní vykouzlit takové dobroty, že na ně nezapomenete nejen vy, ale i vaše návštěvy. Krom grilování všeho, co vám jen přijde na mysl, umí Big Green Egg také famózně péct, vařit, smažit, pomalu táhnout maso a dokonce udit! A tohle všechno umí dělat sakra stylově. 

Komponenty Big Green Egg Large

Tělo EGGu se skládá z několika zásadních komponentů. Tím první je základna vyrobená z odolné keramiky s vynikajícími izolačními a akumulačními vlastnostmi. Její povrch pak zdobí a současně chrání glazura v příjemné zelené barvě odkazující na přírodní způsob vaření. V základně je dále uloženo keramické ohniště, na něm pak keramický prstenec fungující jako tepelný difuzér a dále již rošt pro grilování. Vše pak završuje keramické víko s profesionálním teploměrem a horním "rEGGulátorem", který spolu s mřížkou na spodní straně základny slouží k přesnému ovládání teploty uvnitř EGGu. V závislosti na tom, jaké jídlo chcete připravovat, pak můžete vnitřek EGGu doplnit například "convEGGtorem" pro nepřímé pečení, wok pánví, pečícím kamenem, stojany na kuřata i vetší kusy masa a nebo třeba různými pekáčky a zapékacími miskami. Jelikož je každý BIG GREEN EGG určený specifickou sortu gurmánů, je i příslušenství k jednotlivým modelům rozdílné. 

Jak Big Green Egg Large funguje

Roztopení EGGu

Vaření v Big Green Egg

Roztápění EGGu je skutečně jednoduché a s nadsázkou by se dalo říct, že si s ním poradí i děcko. My však víme, že sirky dětem do ruky nepatří a proto nechte roztápění na starost raději dospělým :) Prvním krokem při zatápění je vsypání dřevěného uhlí do keramického ohniště a to zhruba 5 cm pod jeho okraj. Následně mezi uhlí umístíme cca 3 kousky přírodního podpalovače, případně použijeme elektronický či horkovzdušný startér. Vždy používejte pouze přírodní uhlí bez jakýchkoli chemických přísad a stejně tak podpalovače. Použití dřevěných briket a jiných paliv s chemickými přísadami anebo chemických podpalovačů jisto jistě zničí právě připravovaný pokrm a při troše smůly se může chemické aroma zažrat také do keramiky grilu, což je to poslední, o co stojíte! Když se uhlí rozhoří, můžete přivřít přívod vzduchu na spodní straně a rEGGulátor na straně vrchní a začít tak regulovat teplotu uvnitř vašeho EGGu. 

Uhašení EGGu

Stejně jako roztopení, tak i uhašení EGGu je jednoduché. Stačí uzavřít přívod vzduchu a rEGGulátor a za dvacet minut je hotovo. Nevyhořelé uhlí stačí prohrabat pohrabáčem a můžete ho použít i při příštím vaření. 

Pečení v Big Green Egg Large

Jak jsme již říkali, Big Green Egg umí nejen grilovat, ale také péct. Připravit si tak můžete pravou pizzu, křupavý chléb a nebo třeba voňavé kuře. Po roztopení EGGu vložte na keramický prstenec "ConvEGGtor", který se stará o rovnoměrné rozložení tepla, lepší proudění vzduchu a také chrání potraviny před přímým žárem z uhlí. Dále už jen stačí nastavit požadovanou teplotu a těšit se na výsledek. 

Uzení v Big Green Egg

Uzení dodá připravovanému masu nezaměnitelné aroma a sliny se budou sbíhat nejen vám, ale i sousedům! Abyste váš EGG proměnili v udírnu, stačí k uhlí přidat speciální udící šupinky nebo špalíky, které předtím namočíte ve vodě. Použít můžete také špalíčky z ovocných stromů na vaší zahradě. Vlhké dřevo produkuje kouř, který vaše kulinářské výtvory pozvedne na novou úroveň. 

Big Green Egg Large a pomalé tažení masa

Velkou specialitou Big Green Egg je pomalé tažení masa. Při něm opět použijeme ConvEGGtor a v závislosti na připravovaném masu několik hodin táhneme při nízké teplotě. Výsledkem bude dokonale křehké a současně šťavnaté maso, které se bude doslova rozpadat. Tímto způsobem můžete připravit vše od roastbeefu až po bůček, který si v této podobě zamilujete stejně, jako my! 

Tím ale možnosti vašeho EGGu ani zdaleka nekončí. Z příslušenství si můžete vybrat další nástroje a pomůcky, které vám umožní připravovat další a další dobroty. Inspirujte se například na YouTube kanálu Big Green Egg a připojte se ke komunitě pravých gurmánů. 

Co pro vás můžeme udělat?

Vyplňte, prosím, formulář umístěný níže a prozraďte nám, s čím vám můžeme pomoci.