29.7.2015

Rustikální krby

V dnešním článku vám přinášíme informace o rustikálních krbech, které se stále těší velké oblibě. 

Rustikální krb Jotul Harmony

Rustikální krby poznáte na první pohled. Mezi jejich charakteristické znaky patří venkovský styl odrážející způsob života v dobách dávno minulých.  Při jejich stavbě jsou často využívány neopracované nebo jen částečně opracované materiály jako je například kámen, dřevo či kachle. Ze dřeva jsou pak většinou římsy a další dekorativní prvky nově budovaného krbu. Z kamene se pak staví buď celá obezdívka krbu, nebo se používá v tenkých pásech jako obklad. Nejčastěji používaný je pískovec a mramor. Rustikální krby jsou často k vidění nejen v chatách a chalupách, ale také ve stylově zařízených interiérech roubenek a stavení, jejichž majitelé mají rádi kouzlo venkovského života či tzv. provance stylu.

Samostatnou kapitolou jsou pak rustikální krby obložené kachlemi. Takové krby mají krom majestátního vzhledu také nezanedbatelné praktické vlastnosti. Kvalitní kachel má velmi dobre akumulační vlastnosti, díky kterým je schopen absorbovat teplo vyprodukované krbovou vložkou a následně jej předávat do místnosti i dlouho poté, co krb vyhasl. Tepelná kapacita se odvíjí od plochy krbu a platí, že čím větší je plocha, tím více tepla je krb schopen naakumulovat. Takovýto kachlový krb uvolňuje tzv. sálavé teplo, které je pro lidské tělo nejen nejpříjemnější, ale také zdravé. Sálavé teplo má podobnou vlnovou délku jako sluneční paprsky a proto se v místnosti s takovým krbem budete cítit vždy o něco lépe. 

Účinnost rustikálních krbů

Ačkoli jsou rustikální krby na pohled starobylé, v jejich nitru může dřímat ta nejmodernější krbová vložka s řadou pokročilých funkcí a vysokou účinností spalování. Krb lze tím pádem využívat nejen při večerním posezení s rodinou či přáteli, ale v případě že zvolíte krbovou vložku s teplovodním výměníkem nebo teplovzdušnými rozvody, může sloužit jako hlavní zdroj vytápění pro celý dům. Samotná krbová vložka je pak u každého krbu zcela zásadní a ovlivňuje nejen účinnost celého krbu, ale významnou měrou také jeho životnost. Proto doporučujeme při plánování krbu vybírat z kvalitních a prověřených výrobců a také se poradit s profesionálem. Rádi byste měli doma rustikální krb, který bude dobře hořet a sloužit po desetiletí? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže, zavolejte anebo se za námi zastavte přímo v naší prodejně v Pečkách. Vyslechneme si vaše přání, zaměříme váš dům, navrhneme optimální řešení na míru vašim potřebám, připravíme 3D vizualizaci nového krbu a samozřejmě také vám v případě souhlasu s nabídkou krb postavíme.

Mohlo by vás zajímat