7.12.2015

Krbové stavebnice

V dnešním článku se blíže podíváme na krbové stavebnice, zmíníme pár možných řešení a společně rozebereme také jejich výhody a nevýhody. 

Krbové sestavy obecně

Krbová stavebnice Jotul.

Pojďme si nejprve ujasnit pojmy a říci si, co to vlastně krbová stavebnice, respektive krbová sestava je. Jedná se o jakýsi kompromis mezi krbovými kamny a klasickým, na míru stavěným krbem. V jejím nitru hoří krbová vložka, která je obložena prefabrikovanými materiály, mezi které velmi často patří kámen, dřevo, žárobeton anebo třeba dílce ze speciálních desek opatřené na povrchu betonovou stěrkou či kachlemi. Na rozdíl od klasických krbových kamen se nedodává ve složeném stavu, ale je nutné jí na místě určení nejprve sestavit a uvézt v život. Její sestavení je ale výrazně jednodušší než stavba krbu na míru, u níž je třeba jednotlivé stavební díly nejprve přesně nařezat a seskládat. 

Krbové stavebnice - výhody a nevýhody

Jednou z hlavních výhod krbové stavebnice je cena. Ta je obvykle nižší, než u parametrově a materiálově srovnatelného krbu, který si však zákazník nechal postavit na míru. Může za to na jedné straně výrazně kratší doba stavby, která se pohybuje v řádu hodin a na druhé straně také automatizovaná výroba jednotlivých prefabrikovaných prvků, které příslušná továrna chrlí jako Baťa cvičky. Průměrné ceny stavebnic začínají přibližně na částce 40.000,- Kč, ale mohou se snadno vyšplhat i nad 200.000,- Kč v závislosti na použitém materiálu, kvalitě zpracování a požadavcích na danou krbovou vložku. Pokud tedy plánujete pořizovat krb kupříkladu na chalupu a víte, že v něm zatopíte maximálně párkrát do roka, můžete se bez obav pohybovat i v nabídce levnějších modelů. Pokud však plánujete krb využívat častěji, nevyplatí se šetřit na nesprávném místě, kterým je pro tento případ právě krbová vložka. Dražší vložky přináší svým majitelům nejen delší životnost, ale také výrazně vyšší účinnost spalování, což má za následek delší prodlevu mezi přikládáním i vybíráním popela. Mezi často zmiňované výhody patří také výše zmíněná snadná stavba, kterou zvládne průměrně zručný člověk svépomocí. Vše má své "ale" a v tomto případě je třeba uvědomit si, že krbová sestava je topidlem a tak se na ní vztahují jistá omezení. Pokud si krb postavíte sami, je nutné zajistit si příslušná potvrzení od autorizovaného kamnáře. V opačném případě nejen že ztrácíte záruku, ale zároveň můžete přijít o pojistné plnění v případě požáru vašeho domu! Za zmínku stojí také akumulační schopnosti některých sestav, které dokáží absorbovat teplo vyprodukované krbovou vložkou a to uvolňovat i řadu hodin po vyhasnutí ohně. Více informací o akumulačních krbech najdete zde.

Hlavní nevýhodou krbové sestavy je snad pouze omezení nabídkou na trhu. V případě stavby krbu na míru jsou vaše možnosti téměř neomezené a výsledný krb může být zcela dle vašich představ, ať už se týkají designového zpracování nebo funkčnosti. V současné době nejsou na trhu k dispozici krbové stavebnice s teplovodním výměníkem a také instalace teplovzdušných rozvodů je značně problematická.  

Krbové sestavy z naší nabídky

Krbová stavebnice Brunner

V naší nabídce naleznete kvalitní krbové sestavy od značek jako Brunner, Jøtul, Arcadia, Romotop a mnoha dalších. Část těchto stavebnic si můžete již nyní prohlédnout v našem e-shopu.

Pokud se jimi nechcete probírat nebo jste nenašli tu pravou, kontaktujte nás, případně navštivte naší prodejnu ve středočeských Pečkách. Vyslechneme si vaše požadavky a vybereme takovou sestavu, která splní vaše nároky na design, funkčnost i cenu!