22.5.2014

Jak vyčistit gril

Asi jen málokdo si umí představit léto bez grilování. Ať už se jedná o oběd nebo podvečerní atmosféru s provoněným masem a skleničkou dobrého moku, stává se grilování stále častější zálibou. Kromě příjemných činností, jako je pozvání přátel a příprava potravin, přichází na řadu i ta méně příjemná práce - příprava grilu a s tím spojená otázka „Jak vyčistit gril?“.

Péče a čištění grilu

Péče o gril závisí na jeho druhu (zda je plynový, na uhlí či elektriku). Díky pravidelnému čištění a údržbě nám gril bude déle sloužit a především upravované potraviny neztratí na kvalitě ani na chuti. Protože kdo by měl chuť na plátek masa, který byl připravován na přepáleném tuku a na roštech od sazí z minulého grilování? Pojďme si tedy říct, jak u čištění grilu postupovat, aby grilování nebylo starostí, ale radostí.

Bez čeho se při vyčištění grilu neobejdeme

Určitě nestačí spoléhat jen na oheň, který si ve vysokém žáru se vším poradí. Takto se mastnoty, zuhelnatělých částeček a sazí nezbavíte. Bez čeho se tedy při vyčištění grilu neobejdete? Od nás je návod jednoduchý.

Co si tedy na vyčištění grilu připravit?

  • Čistič grilu (zde se vyhneme klasickým čistícím prostředkům na nádobí, které si dokáží poradit s mastnotou, ale nikoliv s připálenými zbytky jídla) → v našem e-shopu si čistič grilu můžete objednat
  • Speciální čistící kartáče na gril určené pro rošty grilu
  • Velmi měkké houbičky či hadříky (volíme co nejjemnější materiály, abychom předešli škrábancům)
  • Nádobu horké vody
  • Gumové rukavice
  • Papírové utěrky
  • Hliníkové misky na odkapávání oleje a šťávy

Co určitě potřebovat nebudete

  • Drátěnky a klasické ocelové kartáče (těmi sice připálené zbytky jídla odstraníte, nicméně se tak gril poškrábe a je pak náchylnější ke korozi a k dalšímu připečení)
  • Saponáty na mytí nádobí (tyto saponáty nejsou vhodné, protože odstraňují pouze mastnotu, ne zuhelnatělé kousky jídla)
  • Tekuté písky (hrozí poškrábání)
  • Přípravky, kde se objevují kyseliny
  • Nikdy nepoužíváme čistící benzín ani ředidlo!
  • Kdejaké houbičky na nádobí (houbičky na nádobí mají různou hrubost, proto jsou na čištění vhodné pouze houbičky bílé či béžové – jsou nejjemnější a nemusíme se obávat škrábanců)

Postup čištění grilu

Gril v první fázi pořádně roztopíme, aby se rozpustila všechna napečená mastnota. Počkáme do chvíle, kdy bude bezpečné použít papírové utěrky a setřeme všechnu mastnotu z grilu. Stejným způsobem vyčistíme i spodní vanu grilu, kde se shromažďuje tuk. Hliníkové misky na odkapávání oleje používáme jednorázově. Vychladlý rošt potřeme přípravkem na čištění grilů (je možné jej koupit jak ve spreji, tak i v nádobě se štětečkem) a necháme působit podle návodu. Rošty poté vyčistíme kartáčem a v konečné fázi opláchneme v horké vodě. Dále očistíme víko a vnější část grilu. Nezapomeneme ani na okolní odkládací prostory a skříňky. Pokud se jedná o gril na uhlí, samozřejmostí je odstranění popela. Elektrické grily vždy odpojíme z proudu a vyčkáme, dokud nevychladnou (dejte pozor, ať voda nesteče, kam nemá!). U plynových grilů nezapomínáme čistit i varný rošt a hořáky.

Doporučujeme volit ekologické čističe, které jsou na trhu běžně k dostání, protože se s nimi nemusíte obávat mýt gril venku na trávníku a jsou šetrné k životnímu prostředí.

Nejenom, že čistý gril vypadá krásně a úplně láká ke grilování, ale také je zárukou kvalitní přípravy jídla. Neměli bychom tedy čistotu grilu podceňovat.

Mohlo by vás zajímat

Kartáče a čističe
Grily Napoleon
Grily Outdoorchef