10.8.2018

Jak vybrat krbová kamna?

Krbová kamna slouží v našich obydlích už dlouhá léta a svojí úlohu dovedou skvěle splnit i v novostabách jednadvacátého století. Na co si ale dát při výběru pozor a čím se řídit, abyste vybrali dobře? Právě na tyto otázky vám odpoví náš článek na téma jak vybrat krbová kamna

Asi první otázkou, kterou byste si měli položit je, zda-li mají kamna vytápět pouze přilehlé prostory a nebo celý dům. V tom druhém případě budete vybírat z krbových kamen s teplovodním výměníkem, která je možné napojit do topné soustavy. V jejich případě je i s ohledem na nutné příslušenství celková pořizovací cena výrazně vyšší než v případě kamen bez výměníku. Často tedy dává jejich pořízení ekonomický smysl pouze tehdy, slouží-li jako hlavní zdroj vytápění. 

Krbová kamna a výkon

Rozhodně nejdůležitějším parametrem krbových kamen je jejich výkon. Vybereme-li kamna příliš výkonná, bude v místnosti už po pár desítkách minut nesnesitelné horko. Pokud pak kamna výrazně omezíme na výkonu množstvím paliva a vpouštěného vzduchu, dosáhneme pouze špatného hoření, kouření a zadehtovaného skla, kouřovodů a komínu. Kamna s příliš nízkým výkonem naopak nedokáží svěřený prostor vytopit a přílišným přetápěním může vézt k jejich zkrácené životnosti.

Jak tedy určit ten správný výkon krbových kamen? U novostaveb se můžeme řídit výpočtem tepelných ztrát, který je součástí projektové dokumentace a průměrně se ztráty pohybují kolem 5 kW za hodinu při venkovní teplotě -15 ºC. U domů budovaných zhruba před deseti až dvaceti lety musíme vycházet z úrovně jejich zateplení, těsnosti oken a velikosti vytápěného prostoru. Případně můžeme vycházet z výkonu stávajících krbových kamen a zkušeností s jejich používáním. Do těchto domů nejčastěji instalujeme kamna s nominálním výkonem 8 - 11 kW. U rekreačních objektů, chat a chalup nebo domů s výrazně horším zateplením a netěsnými okny pak přijdou kamna ještě výkonnější. 

Kvalita a životnost krbových kamen

Krbová kamna zpravidla pořizujeme s úmyslem těšit se z jejich tepla po dlouhou řádku let. Jak ale poznat kvalitu těch či oněch krbových kamen? Základním ukazatelem je i pro laika hmotnost kamen. Ta by se u kamen standardních rozměrů bez dodatečného kachlového nebo kamenného obkladu měla pohybovat nad hodnotou 100 kg. Pokud jsou kamna lehčí, vyhněte se jim velkým obloukem. Nízká hmotnost je velmi často ukazatelem toho, že kamna jsou vyrobena z ocelových plátů o malé tloušťce a díky tomu se při zahřátí kroutí, deformují, praskají jim šamoty v topeništi i skla dvířek. 

Ukazatelem kvality je i v případě krbových kamen značka výrobce. V České republice patří k nejprodávanějším tuzemská krbová kamna Romotop, která vynikají dobrou kvalitou, účinností hoření a příznivou cenou. Pokud zvolíte nějaká jejich krbová kamna, chybu neuděláte. Za špičková pak můžeme na základě našich vlastních zkušeností označit kamna od značek jako Spartherm, Heta, Iron Dog, Stûv, Dovre, Leda nebo La Nordica

Přívod vzduchu z exteriéru

Valná většina krbových kamen je již dnes osazena přírubou pro přívod externího vzduchu. K čemu slouží a kdy je nutné přívod vzduchu využít? Vzduch z exteriéru se využívá pro hoření ve spalovací komoře, díky čemuž nedochází ke spotřebě kyslíku přímo z místnosti. To využijeme především u dobře zatěsněných domů, v kterých by tak po pár hodinách topení mohl být vydýchaný vzduch, což způsobuje malátnost, únavu a obecně zhoršenou náladu. U těchto domů navíc hrozí riziko, že například zapnutá digestoř může "přetáhnout" komínový tah a spaliny by v takovém případě vycházely přímo do místnosti. U domů vybavených rekuperací je pak přívod externího vzduchu bezpodmínečnou nutností stejně jako dokonalá těsnost spalovací komory. 

Ocelová nebo litinová krbová kamna

Častou otázkou našich zákazníků je, zda-li jsou lepší krbová kamna z oceli nebo litiny. Odpověď však není jednoznačná. Litina patří k léty prověřeným materiálům a kamna z ní vyrobená vydržela nezřídka kdy desítky let. Zásadní je však kvalita litiny, která se u jednotlivých výrobců liší. Dnešnímu trhu zároveň dominují kamna ocelová a lze bez nadsázky říci, že jejich životnost je srovnatelná, nebudeme-li brát v potaz nejlevnější modely pochybných značek. Litina se pak často používá na jednotlivé části kamen jako jsou dvířka a to kvůli tomu, aby se teplem nekroutila, což je častý nešvar levných kamen z tenkých ocelových plátů. Ocel je také horší tepelný vodič. To by se mohlo zdát jako nevýhoda, ale opak je pravdou. Pro vysokou účinnost hoření je mimo jiné důležitá také vysoká teplota uvnitř spalovací komory. Litina však teplo dobře odvádí a proto se kvalitní kamnářská ocel pro konstrukci topenišť hodí lépe. Za nejlepší lze tedy označit kamna vyrobená z oceli, která jsou osazena litinovými doplňky, avšak výjimky potvrzují pravidlo. 

Průměr kouřovodu

Výběr krbových kamen je nutné podřídit také průměru vašeho komínu, který by měl být stejný nebo větší než průměr odkouření u kamen. Drtivá většina všech kamen je osazena kouřovodem o průměru 150 mm a ideální jsou pro ně komíny o průměru 160 nebo 180 mm. Pokud je průměr vašeho komínu menší, máte na výběr z kamen s průměry kouřovodů 120, 125 a 130 mm. 

Typy krbových kamen

Krbová kamna dále dělíme do několika skupin. Již jsme v úvodu zmínili kamna s teplovodním výměníkem, která dokáží prostřednictvím přidružené teplovodní soustavy vytápět celý dům. Dále jsou na trhu kuchyňská kamna, mezi která řadíme sporáky a kamna s plotýnkou nebo pečící troubou.

Rostoucí oblibě se v posledních letech těší akumulační krbová kamna. Ta se skvěle hodí do novostaveb a jsou to ideální krbová kamna do dřevostaveb, jelikož u nich dochází k rozložení výkonu v čase. To v praxi znamená, že nástup tepla v místnosti není tak razantní a kamna vás dále budou hřát ještě několik hodin poté, co v nich dohořelo poslední polínko. 

Samostatnou skupinou jsou pak tzv. kanadská kamna, mezi která řadíme modely od značek Pacific Energy, Enerzone, Napoleon, Hampton, Osburn a Regency. Kanadská kamna jsou proslulá vysokou účinností spalování, dlouhým intervalem mezi přikládáním a vybíráním popela a vynikající kvalitou, podloženou často třicetiletou zárukou. Nominální výkon nejslabších modelů pak začíná kolem 8 kW a hodí se tak především do starších domů, chat a chalup. 

Design krbových kamen

Důležitým aspektem při výběru nových krbových kamen je také jejich vzhled. Dnešní nabídka zahrnuje opravdu mnoho modelů v rustikálním, klasickém i moderním hávu. Vybírat můžete z kamen celokovových, kachlových i s obkladem z kamene. Prosklení může být rovné, rohové, zaoblené, třístranně prosklené a na trhu je i několik modelů kamen s průhledovým topeništěm, které skvěle vyniknou uprostřed místnosti. Inu, přesvědčte se sami v našem e-shopu nebo se přijďte podívat do naší kamenné prodejny, kde je pro vás vystaveno více než 150 spotřebičů spalujících dřevo. 

S výběrem kamen vám dobře poradíme

Stále si nejste jistí jak vybrat krbová kamna? Žádný problém, od toho jsme tu pro vás. Zavolejte nám nebo napište prostřednictvím kontaktního formuláře níže a společně najdeme kamna, která k vám přinesou to pravé teplo domova.